
Co to jest IG?
IG -indeks glikemiczny to wskaźnik pokazujący, jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu.
W trosce o swoje zdrowie musimy zwracać uwagę na stosowanie diety z właściwym indeksem IG, czyli odpowiednio dobierać produkty, aby nie powodować dużych zmian poziomu glukozy we krwi.
Łódzkie Pudełko proponuje dania o niskim poziomie IG, takie, aby dłużej nie odczuwać głodu.
Jeśli będziemy spożywać produkty z wysokim indeksem IG, spowoduje to odkładanie tłuszczu w tkance tłuszczowej i w konsekwencji może doprowadzić do nadwagi lub otyłości.
Aby właściwie się odżywiać, dbając o IG, trzeba stosować produkty o wartości glikemicznej niższej niż 50-55.
Produkty o wyższym indeksie IG musimy usunąć z naszej diety. Mogą one prowadzić w konsekwencji na przykład do cukrzycy, chorób układu krążenia, nowotworów..
Jakie rady proponujemy, aby udało nam się dbać o właściwy IG?
Powinno się zjadać regularnie co najmniej 5 posiłków- podstawowe (śniadanie, obiad, kolację) oraz 2 mniejsze.
Dbać o właściwe przygotowanie posiłków na przykład owoce i warzywa spożywać na surowo, zróżnicować jadłospis, gotować na parze, ograniczyć spożycie cukru, a zamiast soli można stosować zioła. Należy spożywać ryby. Staramy się zrezygnować z mięsa wieprzowego i wołowego, zastępując je drobiem.
Łódzkie Pudełko ma dla Ciebie taką ofertę. Uzupełnieniem diety jest wypijanie około 2l wody dziennie. Dzięki właściwemu indeksowi uda nam się utrzymać właściwą wagę. W Łódzkim Pudełku znajdziesz dania o niskim indeksie IG.
Czym jest dieta Niskie IG?
To jedna z najbezpieczniejszych metod odchudzania. Nie trzeba stosować drakońskich ograniczeń, po prostu zdrowo się odżywiaj, pamiętając o wartości glikemicznej produktów. Jest szczególnie ważna dla diabetyków, czyli osób chorych na cukrzycę.
Jakie produkty mają niski poziom IG?
Oto lista produktów, które powinny się znaleźć w Twoim jadłospisie:
awokado (IG = 10),
czarna porzeczka (IG = 15),
czereśnie (IG = 20),
truskawki, maliny, wiśnie, czerwona porzeczka (IG = 25),
grejpfrut, gruszki, morele, mandarynki (IG = 30),
pomarańcze, jabłka, brzoskwinie, granat (IG = 35).
Do warzyw o niskim indeksie glikemicznym zalicza się:
brukselka, cebula, cukinia, cykoria, kalafior, rzodkiewka, ogórek, papryka, pomidor, szczaw, szpinak, kapusta - biała, czerwona, pekińska, włoska (IG = 15),
bakłażan (IG = 20),
burak, czosnek, ciecierzyca, soczewica, marchew (IG = 30),
seler korzeniowy, fasola biała, groszek zielony, kukurydza (IG = 35),
bób (IG = 40).
Innymi produktami o niskim indeksie glikemicznym są:
chleb żytni razowy (IG = 50),
kasza gryczana ugotowana (IG = 54),
pieczywo chrupkie (IG = 35),
płatki owsiane (IG = 40),
ryż brązowy (IG = 55),
mleko sojowe, migdałowe, twaróg odtłuszczony (IG = 30),
orzechy: laskowe, pistacjowe, włoskie, migdały (IG = 15).
Zapraszamy serdecznie do naszej strony, w którym przedstawiamy przykładowy jadłospis diety Niskie IG: https://lodzkiepudelko.pl/nasze-diety/dieta-o-niskim-indeksie-glikemicznym