
Dieta bez glutenu i bez laktozy wyklucza z jadłospisu produkty zawierające laktozę oraz gluten. W daniach tej diety znajdziesz bogactwo naturalnie bezglutenowych kasz, zdrowych pseudo-zbóż, rośliny strączkowe, ryby, wysokiej jakości mięso, jaja czy nabiał bez laktozy. Dzięki diecie bez glutenu i bez laktozy możesz cieszyć się smakiem pysznych, zbilansowanych dań bez obaw o późniejsze konsekwencje zdrowotne wynikające z nietolerancji.
czytaj więcej- Charakterystyka: bez glutenu, bez laktozy
- Dla kogo: dla osób z celiakią lub alergią na gluten oraz nietolerancją laktozy, a także chorych na Hashimoto.
Przykładowy jadłospis diety bezglutenowej i bezlaktozowej
- Śniadanie:
Gryczanka z musem malinowym - II śniadanie:
Sok z buraka, marchewki i jabłka - Obiad:
Indyk z rabarbarem na ryżu jaśminowym - Podwieczorek:
Chłodnik z cukinii - Kolacja:
Omlet z ziołowym sosem i pomidorami

- Śniadanie:
Wiśniowa jaglanka z kokosową śmietanką - II śniadanie:
Rabarbarowy kisiel z cynamonem - Obiad:
Wołowina z brokułami i marchewką - Podwieczorek:
Zupa krem z cukinii i kalafiora z prażonymi pestkami dyni i słonecznika - Kolacja:
Gryczano- jaglana tarta z botwinką i serem feta

- Śniadanie:
PKukurydziane placki z borówkami - II śniadanie:
Sok marchewkowo - pomarańczowy z miętą - Obiad:
Kalafior curry z kaszą gryczaną niepaloną i gotowanym kurczakiem - Podwieczorek:
Pomidory po sycylijsku - Kolacja:
Sałatka z makrelą i bakłażanem

- Śniadanie:
Twarożek z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem - II śniadanie:
Omlet białkowy z malinami - Obiad:
Ryba z cukinią - Podwieczorek:
Pieczone marchewki w białym sezamie - Kolacja:
Sałatka z komosą ryżową i botwinką

- Śniadanie:
Naleśniki z jarmużem, botwinka i fetą - II śniadanie:
Anananasecznik (sok) - Obiad:
Makaron gryczany w sosie pomidorowym z bakłażanem i szynką - Podwieczorek:
Fasolka szparagowa z tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi - Kolacja:
Paprykowa sałatka z parmezanem i oliwkami

- Śniadanie:
Kasza jaglana ze śliwkami - II śniadanie:
Jajka faszerowane szpinakiem z pieczywem - Obiad:
Cytrynowe risotto z kurczakiem i szparagmi - Podwieczorek:
Kokosowy koktajl z rabarbarem - Kolacja:
Tarta jaglana z brokułami

- Śniadanie:
Placki kukurydziano-jaglane z polewą malinową - II śniadanie:
Cudownie pikantna zieleń (sok) - Obiad:
Udko z indyka z kalafiorem i porami - Podwieczorek:
Pudding jagodowy - Kolacja:
Włoska sałatka z cukinią

Łódzkie pudełko
Dla kogo jest dieta bezglutenowa i bezlaktozowa?
Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa dedykowana jest wszystkim, którzy cierpią na celiakię, mają alergię na gluten oraz nie tolerują laktozy. Taka dieta dobrze sprawdza się także u osób z Hashimoto, ponieważ gluten i cukier mleczny przyczyniają się do hamowania odpowiedzi układu odpornościowego na tę autoimmunologiczną chorobę. Wyeliminowanie z diety glutenu i laktozy u osób z nietolerancjami z pewnością przyczyni się do poprawy samopoczucia oraz przywróci przyjemność płynącą z jedzenia.
Na czym opiera się dieta bezglutenowa i bezlaktozowa?
Nasza dieta bezglutenowa i bezlaktozowa opiera się na wysokiej jakości produktach, które są dozwolone w jadłospisach osób borykających się z nietolerancją glutenu oraz laktozy. W swoich Pudełkach znajdziecie naturalnie bezglutenowe kasze (np. gryczaną, jaglaną, kukurydzianą), zdrowe i smaczne pseudo-zboża (komosa ryżowa, amarantus), wiele owoców i warzyw od lokalnych dostawców, wysokiej jakości mięso, ryby, jaja, czy nabiał bez laktozy. Doświadczenie naszego dietetyka gwarantuje, że dania będą odpowiednio zbilansowane i naprawdę smaczne.